Теорія пізнання

Теорія пізнання. Мальбранш виділяє чотири способи пізнання: 1) безпосереднє, 2) через внутрішнє відчуття, 3) за аналогією, 4) опосередкована - через ідеї. Ці способи пізнання відповідають чотирьом типам обєктів, присутніх у всесвіті: Бог; створені духи (які для будь-якого пізнає субєкта поділяються на два розряди - душі інших істот і свою власну душу); матеріальні тіла.

1) Безпосередньо, за Мальбраншу, пізнається один тільки Бог. На думку

французького мислителя, безпосереднє пізнання може відноситися до «умосяжні речей», але не до матеріальних, позбавленим активності та здатності руху. Але серед умосяжні сутностей один лише Бог може прямо, безпосередньо впливати на душі. Тому Бог і є єдиним обєктом безпосереднього знання. «Одного тільки Бога ми споглядаємо безпосередньо і прямо, і Він один може просвітити дух своєю власною сутністю» (1:2, 29). Причому це пізнання Бога душею досить недосконале - в силу того, що душа як різновид створеного буття невідповідно своєї причини, вона не може осягнути всієї сукупності Божественних досконалості.

2) За допомогою внутрішнього почуття людей, за Мальбраншу, осягає власну душу. Пізнання цього роду дуже неповно і недосконале. Повне знання про душу у людини були присутні б тільки в тому випадку, якби він мав особливої ідеєю душі, з якої з необхідністю випливали б всі її властивості. Однак такої ідеї у людини немає, він осягає душу і її різні модифікації за допомогою особливих відчуттів, які завжди недостатні.

3) Душі інших людей (а також «чистих духів») пізнаються за аналогією. Чужі душі недоступні нашому внутрішньому почуттю, не пізнаються вони нами і через їхні ідеї, немає і безпосереднього знання про них через відсутність прямого їх дії на нашу свідомість. Єдино можливий спосіб їх розуміння базується на перенесенні на інші духи тих властивостей, які ми знаходимо в самих собі. Звичайно, цей спосіб пізнання грунтується на припущенні, що сутність створених духів однакова. Але це припущення, за Мальбраншу, важко заперечити, тому що воно, у свою чергу, виступає наслідком іншого тези: Бог керує світом за допомогою незмінних законів.

4) Матеріальні обєкти опановуються через «бачення в Бозі» їхніх ідей. Обгрунтовуючи це положення, Мальбранш посилається на те, що в силу різнорідності субстанцій між матеріальними тілами і непротяжних духами не може бути ніякого природного співвідношення, ніякої природної звязку, отже, також і ніякого природного пізнання душами тел. Разом з тим він вважає незаперечним, що в Бозі з необхідністю присутні ідеї всіх створених їм істот. Отже, пізнання душею ідей можливо тільки шляхом споглядання їх в Бога - зрозуміло, виключно з тієї причини, що сам Бог бажає їх розкрити людям. По-друге, ідеї речей, ясно і чітко вбачаємо розумом, необхідні і незмінні. Але незмінне може перебувати тільки в незмінній субстанції, тобто в Бога. Отже, незмінні ідеї ми бачимо в Бозі. По-третє, теорія «бачення речей у Бозі» має в порівнянні з іншими гносеологічними концепціями релігійної найбільшою цінністю, краще всього узгоджується з християнським віровченням, оскільки «ставить створених духів на повну і найбільшу залежність від Бога» (1: 2,21).

Мальбранш неодноразово повторює у своїх творах, що «бачення в Бозі» не означає споглядання сутності Божества. Божественна сутність позбавлена недосконалостей, вона проста і неподільна. У Бога немає послідовності та різноманіття думок (це властиво людського розуму), він споглядає все єдиним актом. Божественна субстанція не складається з частин, вона сутнісно єдина. Людська душа, пізнаючи речі в Бога, завжди стикається з множинністю, яка не може бути віднесена до властивостей Вищої причини. Звичайно, можна припустити, що раз ідеї знаходяться в Бога, то вони повинні якимось чином відображати (або навіть складати) його сутність. Але Мальбранш вносить пояснення: «Божественна субстанція ... ви її не бачите в ній самій, або відповідно до того, як воно є. Ви її бачите тільки по відношенню, яке вона має до матеріальних творінь »(3: 12, 51). Виходить, що бачення в Бога, хоча і дає можливість людині стикнутися з вищою субстанцією, однак зовсім не дозволяє досягти адекватного її пізнання, так як в даному випадку душа стикається лише з одним з проявів Верховної причини.

Людина може бачити вічні ідеї тільки тому, що сам Бог бажає їх відкрити; воля ж Бога відрізняється сталістю непорушним. Загалом, «сам

Бог просвічує філософів тими знаннями, які невдячні люди називають природними, хоча вони посилається їм згори »(1: 2, 21).